Яскравий світ ляльок Тетяни Ускової

Перші іграшки-ляльки з’явилися в глибоку давнину: в епоху палеоліту. Це  ляльки, знайдені на стоянках давніх людей. З ляльками бавилися дівчата в античній Греції та в Давньому Римі . До епохи зростання промисловості будь-яка лялька була авторською – тому, що всі іграшки виготовлялися ручним способом і в єдиному екземплярі. З 16 століття їх стали робити на фабриках, проте інтерес до саморобної іграшки не пропав – навпаки, цим мистецтвом захопилися представники аристократії і вищої знаті.Чудово, що мистецтво авторської ляльки не втратила актуальності і в наші дні і в 21 столітті переживає новий виток популярності. Люди, захоплені хенд-мейдом, охоче роблять лялечок в домашніх умовах. Яскравим підтвердженням є роботи Тетяни Ускової, яка представилав Покровському історичному музеї  152 роботи, серед  яких 35 ляльок, виготовлених у різних напрямках.  Це текстильна портретна лялька, м’які іграшки для дітей, “кавові” іграшки.

DSCN6704

Народилася Тетяна Ускова в 1975 році в селищі Водяне Добропільського району. В 1991 році закінчила школу. Працювала на шахті «Краснолиманська». З 2004 року живе в м. Красноармійськ (нині Покровськ). В 2011 році закінчила Індустріальний інститут Дон НТУ за спеціальністю економіка підприємств. В 2016 році за станом здоров’я звільнилася з роботи. Саме в цей час і розпочалася її активна творча робота. Але розпочалася вона … на кухні. Тетяна Іванівна створювала рецепти різних видів хліба і випікала його. Але для більш успішності ведення справи треба було розширяти виробництво, та це не вдалося зробити, тому вона вирішила  зайнятися справою, яка була захопленням ще з дитинства – це виготовлення іграшок та ляльок. До речі, першу ляльку Тетяна пошила ще тоді, коли їй було всього 7-8 років, в середніх класах в’язала собі різноманітні речі, а коли народилася донька, то щоб зробити її дитинство неповторним, сама виготовляла для неї такі  одяг та  іграшки, яких не було ні у кого.

Саме з  2016 року це захоплення стало її основним видом творчої діяльності. За кілька років було створено багато робіт. І хоча частина  з них було подаровано, або продано, тим не менш виникла потреба представити на розсуд  глядача      свою творчість.

Так з’явилася виставка «Яскравий світ ляльок», творчі роботи якої  вражають нас своїм різноманіттям:  м’які іграшки для дітей,  текстильні інтер’єрні колекційні ляльки, тканеві аксесуари, такі як брошки, підвіски, дрібні сувеніри.

Найбільш увагу глядача привертають текстильні інтер’єрні колекційні ляльки. Багато з виготовлених ляльок знайшли своїх господарів не тільки на теренах України, але і за її межами: в Європі та в Америці.

Виставка буде діяти з 12 березня по 02 квітня 2018 року. Запрошуємо всіх мешканців міста відвідати музей  та створити собі піднесений настрій.

Залишити коментар